Статии

Маги Пашова: Монсанто и твоята вагина


Много, ама много е дразнещо, когато нещо истински удобно се окаже истински вредно (справка – микровълновата печка, тефлоновият тиган, любимият ти омекотител и т.н.). И колкото и да ми е неприятно да ви разочаровам в категорията на гореизредените попадат също стандартните дамски превръзки и тампони – онези толкова удобни хигиенни средства, които средно статистическата жена ползва поне 5 дни в месеца в продължение на 38 години, а това прави средно 11,400 тампона за 2,200 дни в живота й.


Може би се питате къде всъщност е проблемът? Много просто – в токсичните съставки, които се крият под белоснежната повърхност на един тампон, а те далеч не са „бели и добри“. В действителност в коктейла се забъркват петролни остатъци, хербициди, диоксини, синтетични аромати и ГМО остатъци, които влизат в пряк контакт с най-интимните и пропускливи тъкани в женското тяло.

За ефекта от всичко това ще разберете, ако прочетете до края. А добрата новина е, че все пак съществуват практични и икономични алтернативи, за които също ще ви разкажа.

Опасни ли са дамските превръзки и тампони?

За първи път си зададох този въпрос след раждането на дъщеря ми, когато четях публикации и форуми, разискващи здравословните и екологични вреди от употребата на еднократни памперси. А тампоните? Те с какво са по-различни? Този въпрос звънна в съзнанието ми и даде нова насока на търсенето ми. Така попаднах на доклада „Chem Fatale“ на Women Voices of the Earth за потенциалните ефекти върху здравето и токсични съставки в дамските хигиенни принадлежности.

Оказа се, че тези принадлежности не са по-различни от памперсите. Конвенционалните превръзки и тампони се правят от индустриален памук, полиестер и вискоза в комбинация със синтетични парфюми и обезмирисители. Ето какъв е проблемът с всеки от тях:

  • Индустриален памук – памукът е една от най-третираните култури в света. В Индия, от където идва една трета от световния добив на памук, памучните плантации заемат 5% от общата обработваема площ, но върху тях се изливат 54% от всички пестициди, използвани в страната. Един от най-употребяваните химикали в памуко-отглеждането е канцерогенният глифозат, но повече за него след малко.
  • Полиестер – полиестерът е вид пластмаса, извлечена от необработен петрол. Изтеглен в тънки нишки полиестерът се използва в производството на дрехи и дори не е водоустойчив, което го прави интересен избор на материал за превръзки и тампони, но така или иначе много дамски превръзки и тампони съдържат повече пластмаса отколкото памук! Проблемът е, че лабиалната и вагиналната тъкани са силно пропускливи. Кожата там е изключително фина и богато кръвоснабдена, което улеснява преминаването на химикали, включително BPA, фталати и други ендокринни дразнители директно в организма.
  • Вискоза – вискозата е друг вид изкуствена нишка, която обикновено се изтегля от дървесина, но също така може да бъде извлечена от захарна тръстика и соя. Като се има предвид, че 93% от световното производство на соя е ГМО, не е учудващо, че в тампоните се откриват остатъци от глифозат – широко използван химикал в хербицида на Монсанто – Roundup.
  • Синтетични парфюми и обезмирисители – синтетичните съставки в комбинация с пластмасата ограничават притока на кислород до тъканите, задържат топлината и влагата като по този начин създават перфектна среда за развитие на гъбични и бактериални инфекции във вагиналната област.

Но да се върнем към памука

Моята романтична представа за памукова плантация включваше широка нива, покрита с белоснежни облачета зрял памук под ослепително синьо небе. Тц! Фантазията ми може да работи с Photoshop, но памуковата индустрия използва хлор. В действителност естественият цвят на памука е мръсно бял към жълтеникав. За да се превърне в снежно белия тампон, който вадите от кутийката, памукът се избелва с хлор – процес при който се синтезират изключително токсични вещества, известни с общото име диоксини.

Всъщност тампонът остава снежно бял само в онези 30 секунди между изваждането му от кутийката и поставянето на мястото, за което е предназначен, но за тези 30 секунди естетика си плащаме висока цена! Диоксините са едни от веществата, от които тялото ни не може да се освобождава, а само натрупва в тъканите при продължителен контакт. Тампоните са перфектният пример за продължителен контакт.

Според Световната Здравна Организация диоксините са „силно токсични и могат да предизвикат репродуктивни проблеми, да увредят имунната система, да провокират хормонален дисбаланс и рак“. Едно от заболяванията, които директно се свързва с диоксините, освободени от тамони, е ендометреозата, но списъкът включва още трудности при зачеване, родилни дефекти, неспособност за износване на плода, рак на репродуктивните органи и други.

И ако това не ви стига, ето я и черешката на тортата: най-ефективният начин, по който женското тяло се освобождава от диоксините, е като ги прехвърли през пъпната връв към нероденото още бебе!

И това не е всичко!

Дълго време се е считало, че ефектът от диоксините е най-сериозният риск, свързан с употребата на конвенционални дамски хигиенни средства. Оказва се, че има и по-лошо.

Научно изследване, проведено миналата година от университета Ла Плата в Аржентина, открива, че 85% от предлаганите на пазара тампони съдържат глифозат. Глифозат е водещата съставка в прочутия Roundup на Монсанто и един от най-широко употребяваните хербициди в целия свят.

За този химикал се знае, че вреди директно на здравето и може да причини рак, но което е още по-лошо, блокира естествените детокс механизми в организма като уврежда цитохром P450 – ензим, който помага на тялото да се освободи от натрупаните токсини. Според едно проучване от 2013 година има връзка между нарасналата употреба на ГМО продукти (индиректно на глифозат) и растящия брой на хора с глутенова непоносимост и цьолиакия.

И за да сложим рамка на тази иначе грозна картинка, екологичният ефект от употребата на конвенционални хигиенни средства също не е за прнебергване! Според статистика една жена използва средно в живота си около 140 кг тампони и превръзки, които се разграждат значително по-бавно заради наличието на пластмаса в тях и способността им да абсорбират течности – дългосрочните последици за околната среда от широката употреба на тези хигиенни средства изобщо не са изследвани.

Алтернативата

Такава за щастие има. Даже са няколко. Представям ви всички, които познавам и съм опитала, като оставам на вас да изберете най-подходящата за себе си.

Продукти от органичен памук

Още щом се запознах с доклада “Chem Fatale” на Women Voices of the Earth замених стандартните тампони и превръзки с такива от органичен памук. Този тип продукти не съдържат пластмаса, хербициди, петролни продукти, хлор и аромати. Биоразградими са т.е. нямат същия негативен екологичен ефект като конвенционалните средства. Могат да се намерят в големите био магазини в страната.

pads

Единственият им недостатък е обяснимо високата цена 7-8 лв пакет, което означава че жена с обилен месечен цикъл следва да дава между 20 и 30 лв месечно са хигиенни средства.

Менструална чашка

Откровено казано отне ми близо година да се престраша да пробвам менструална чашка. Още на втория ден обаче съжалях, че съм отлагала толкова време!

Чашката, както подсказва името й, е малък съд, изработен от специален медицински мек материал, която се поставя дълбоко във влагалището и събира менструалната кръв. Качествените модели като Me Luna, която пробвах аз, се правят от материал, който не съдържа PVC, силикон, латекс или синтетични аромати.

cup

Казват, че умението за правилно поставяне на чашката изисква няколко опита, но при мен се получи от първия път. Горния ръб на чашката „залепва“ към стените на влагалището и съдържанието не може да протече, а поради ефекта на „засмукване“, кръвта не влиза в контакт с въздуха и няма миризма.

В зависимост от обилността на менструалното течение, чашката може да се вади за изпразване 2 до 4 пъти в денонощие. Почиства се под течаща вода и се поставя отново. Усещането е абсолютно комфортно и по никакъв начин не пречи на движението.

cups

При правилно третиране чашката има много дълъг живот, което я прави изключително ценово изгодна. Въпреки че продължителността на употребата й може да варира, общото правило е да се сменя поне веднъж годишно или иначе казано годишните ви разходи за интимна хигиена се свеждат до 30 лв.

Превръзки за многократна употреба

Да, има и такива. Както междувпрочем все по-модерни стават памперсите за многократна употреба.

reusable-pads

Ако още не сте готови да пробвате менструална чашка, но искате да си спестите токсините в стандартните хигиенни принадлежности, може да опитате с превръзки за многократна употреба. Обикновено горният им слой е от памук, а долният от водоустойчив материал, за да няма протичане. Достатъчно надеждни и удобни са като основното им неудобство е, че след всяка употреба следва да се перат, което лично за мен е твърде ангажиращо.

Тампон от естествена гъба
Тези гъби са напълно естествен продукт, които могат да се поставят във влагалището като тампон. Адаптират се към формата му и благодарение на абсорбиращата си повърхност попиват менструалната кръв. На няколко часа се вадят и измиват под течаща вода.

sea-sponge

Въпреки че се снабдих с такава гъба оттук, все още не съм я пробвала, тъй като менструаланта чашка е предпочитаната от мен алтернатива.

А вие, момичета, какво избирате? Не забравяйте, че с вашия потребителски избор гласувате за един или друг производител. Ще гласувате ли за Монсанто или ще предпочетете друго? И да, вярно е, че не можем напълно да се спасим от токсините и химикалите, които ни заобикалят отвсякъде, но никога не знаем коя е последната капка, която ще прелее чашата. Затова, ако можете да си спестите нещо, спестете си го! И още нещо – нямам намерение да плаша никого или да всявам ненужен страх (затова си има други медии :) – споделям само факти и предлагам разумни алтернативи. Това е само информация – вие решавате как да я използвате!

А ако държите на приятелките си и тяхното право на избор, споделете тази публикация с тях!

*Маги Пашова е нутриционист, автор, лектор. Повече за нея може да видите в нейния уебсайт: www.magipashova.com

Линк към оригиналната статия на Маги Пашова: Монсанто и твоята вагинаИмаш няколко минути? Прочети повече за това какво е менструална чашка Me Luna и нейните предимства пред дамските превръзки и тампони.Десислава Пеева: Какво означава "еко интимна хигиена"

Винаги съм казвала, че една жена трябва да се грижи както за вътрешната си хигиена чрез правилни сезонни комбинации на сурови плодове, зеленчуци, ядки и семена, така трябва да се грижи и за външната си хигиена чрез домашна натурална козметика. Затова и създадох моя Луксозен бюти комплект „Desilifestyle“, за да помагам и на други Осъзнати жени да се грижат за Себе си по изискан, натурален и природосъобразен начин. Но какво означава понятието „еко интимна хигиена“?Тук може да гледате и видеото към статията в Youtube!

По време на месечния си цикъл една жена използва поне пакет дамски превръзки и тампони. Те струват поне 5 лв на месец. За година това прави около 60 лв. Освен това се замърсява и околната среда с отпадъци. Ако ви е грижа поне малко за Майката природа ще се замислите над това. Ако не ви е грижа, то тази статия не е за вас. Тази равносметка за съжаление е за конвенционални превръзки и тампони, които са токсични за женския организъм и могат да се окажат дори животозастрашаващи (това се отнася по-специално тампоните), които ако не се сменят на време могат да нанесат доста здравословни проблеми. Решението в случая са органични дамски превръзки и тампони, но тяхната цена е доста по-висока, а една средностатистическа българка не може да си позволи това.

Затова вече на пазара се предлагат менструални чашки MeLuna от www.meluna.bg, които са еко и са за многократна употреба. Изработени са от висококачествен, медицински, антиалергенен термопластичен еластомер. Чашките са здравословна, санитарна и спестяваща средства алтернатива на дамските превръзки и тампоните. Те представляват невидима месечна защита и имат много добра защита и през нощта. Чашката MeLuna задържа повече течност, от който и да е друг месечен хигиенен продукт и не ограничава всекидневните ви движения. Може да изберете размер, твърдост и цвят в зависимост от вашите индивидуални особености. Предлага се в комплект с микрофибърна чантичка за съхранение и ръководство за употреба.

Предимствата на менструалната чашка „MeLuna“ пред конвенционалните санитарни продукти са:

*Щади Вашата вагинална флора – обикновените превръзки и тампони могат да причинят Кандидоза и СТШ (Сидром на Токсичния Шок);

*Спестява Ви пари – в дългосрочен план, защото я закупувате еднократно и след това срока й на годност е 5-10 години ако се спазват препоръките за употреба;

*Грижи се за околната среда – няма друг продукт за интимната хигиена, който да не замърсява Природата и да е с екологична насоченост.

Преди използване за първи път на вашата менструална чашка, е необходимо да я дезинфекцирате и винаги трябва да си измивате добре ръцете преди поставянето и изваждането на MeLuna. Преди поставяне, прегънете менструалната чашка и поставете чашката с прегънатата част напред в изправено или леко наведено положение. С течение на времето ще откриете най-удобната вагинална позиция на вашата MeLuna. Убедете се, че чашката се е разгънала правилно при поставянето. Обикновено е добре да се изпразва, почиства и поставя наново 2-4 пъти на денонощие. Преди да отстраните чашката е необходимо да отпуснете вагиналните си мускули като леко я стиснете, за да се освободи всмукването, което задържа чашката на място. При отстраняване на чашката може да използвате леко въртеливо движение, но без стискане. Необходимо е малко търпение в началото, но определено си струва всяко усилие, защото тази инвестиция ще допълни вашия здравословен начин на живот! А тук може да прочетете и останалите ми Топ 10 съвета за здрава вагина!*Десислава Пеева е сертифициран холистичен Health Coach. Повече за нея можете да видите в  нейния уебсайт: www.desilifestyle.net

Линк към оригиналната статия на Деси Пеева: Какво означава "еко интимна хигиена"?
Прочети повече за това какво е менструална чашка Me Luna и нейните предимства пред дамските превръзки и тампони.

  
  

  

Пазаруване по марка

  

  

E - Бюлетин

 
Желаете ли да получавате имейл съобщения относно намаления, специални оферти или нови продукти?

  

  
  

  

Препоръки

 

Мека и удобна торбичка

Димитрина Ненова, Стара Загора

Прегледайте още препоръки